27-10-09 Experiència empresarial de grupIDEA a Barcelona Activa.

Ya han pasado más de dos meses desde que, el día 27 de octubre del año pasado, expusimos, junto a Arquitectura Reversible las ideas que tenemos en el despacho. Algunos las tildan de poco ortodoxas, pero lo más gratificante es explicarlas y que los interlocutores te pregunten, las cuestionen y se cree una discusión con ellas. En el fondo se trata de crear un ambiente propicio a la reflexión y a romper esquemas y sobre todo desaprender…. cada vez pienso que es más difícil desaprender que aprender, y ¿aprender el qué? ¡¡ Si lo que viene es totalmente nuevo !!. Seguidamente transcribimos el artículo resumen de la jornada en Barcelona Activa, sin duda un estímulo para seguir intentando y probando cosas, fuera de lo habitual y establecido……

Receptes (innovadores) de futur. Grup Idea i Arquitectura Reversible aporten actituds de renovació en un taller del COAC i Barcelona Activa.(article a INDE del COAC novembre –desembre de 2009)

En el món canviant de l’economia actual és imprescindible adquirir competències noves per posar al dia l’ofici d’arquitecte. En línia amb aquest principi, el COAC ha trobat en Barcelona Activa un col·laborador privilegiat que aporta el seu bagatge i el posa a disposició dels col·legiats. Aquesta col·laboració s’ha traduït en la formalització d’un conveni, signat en 2006, gràcies al qual les dues institucions organitzen conjuntament accions de suport als emprenedors (programes a mida de formació emprenedors-sector arquitectura i programa Creamedia) i en matèria de desenvolupament de capital humà -tallers d’ocupació i formació en competències transversals, i accions d’orientació en la recerca de feina, amb Porta22- i). En aquest programa s’ofereixen tallers per detectar nous perfils professionals del mercat i per accedir-hi, i al mateix temps s’instrueix en les estratègies més adequades per afavorir l’èxit.

Dintre del programa, el Grup Idea i Arquitectura Reversible van exposar en una sessió a Barcelona Activa les seves experiències empresarials, des del seu origen fins a la seva situació actual. En tot moment, això sí, posant l’accent en la necessitat d’una actitud d’adaptació al medi, d’estar atent al “batec” de la societat per detectar necessitats no cobertes i satisfer-les. És a dir, trobar oportunitats de negoci i imaginar i executar estratègies noves per dur-les a la pràctica.

Pensar arran de la crisi “El futur és de la gent que no només faci projectes macos, sinó que la manera de fer-los sigui innovadora”. Aquesta frase va ser el colofó i resum dels arguments de Lluís Saiz, soci del  Grup Idea, especialitzat en arquitectura corporativa. Més: “hibridar conceptes”, “no hi ha jerarquies, hi ha objectius”. Tot plegat, Saiz va donar forma a les estratègies que la seva empresa  ha desenvolupat esperonada per la necessitat de respondre a la crisi amb la força que dóna l’obligació d’afrontar un context dolent amb garanties de sortint-se’n.

Com ha estat comú en el sector, el Grup Idea va tancar l’exercici 2007 amb un rècord d’activitat. A partir d’aquí, els símptomes de davallada s’insinuen, els projectes nous comencen a deixar d’entrar al despatx i alguns dels que estaven en marxa s’aturen. Davant l’evidència, s’imposa la reflexió sobre el model d’empresa en un context advers: la manera de treballar ja no és garantia d’èxit, els encàrrecs no entren sols, potser ara el model propi s’ha quedat antic. Fruit d’aquest raonament, s’imposa un canvi d’estratègia per sobreviure a la crisi i per encarar el futur amb una empresa renovada i adaptada als temps nous. Per arribar a un punt d’arribada satisfactori, el Grup Idea analitza en profunditat quines són les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats de l’empresa. D’aquestes reflexions en surt un paradigma que uneix de manera ben articulada l’arquitectura, l’enginyeria i el management, i que posa en el centre de la seva actuació la potenciació de la imatge corporativa, la insistència a voler-se posicionar com a entitat amb voluntat de servei i l’ús intensiu d’estratègies de màrqueting (“Hi ha tres tipus de màrqueting: Google, Google i Google”).

Un dels motors que dóna forma al nou Grup Idea és el valor i l’atractiu de les seves instal·lacions, a la Via Laietana de Barcelona, just al davant de la parada de metro Jaume I, que s’han focalitzat com a espai de creació i com a laboratori d’idees. La divisió Ideacoworking ho il·lustra a la perfecció. La seva activitat consisteix a cedir a un preu ajustat un espai compartit i perfectament adaptat a professionals d’àmbits diversos, però que d’una manera o d’una altra tenen alguna vinculació amb les feines que genera l’arquitectura, perquè hi treballin. Persones vinculades a la tecnologia, a l’enginyeria, al disseny, a la programació o fins i tot a la traducció comparteixen un espai en què duen a terme la seva feina i al mateix temps interactuen compartint-la, i per tant generant-ne. Al mateix temps, participen en els projectes del Grup Idea i fins i tot en poden aportar. És una tendència, el coworking, experimentada amb èxit també a altres països europeus.

La segona divisió del Grup Idea és Idealab, un laboratori on es vol redefinir el concepte d’arquitectura corporativa i obrir-la a experiències noves, basades en els conceptes de qualitat, innovació, servei i investigació. És un espai obert que acull iniciatives tan variades, i alhora confluents, com exposicions, debats o presentacions.

Finalment, a l’apartament superior de l’edifici hi té la seu Idealoft, un espai “amb encant” i perfectament equipat amb tots els requeriments tecnològics, amb vistes a primera línia de la Catedral de Barcelona, que es posa a disposició d’empreses i particulars perquè puguin dur a terme activitats promocionals, de formació o qualsevol altra que s’ajusti a les característiques de les instal·lacions. L’Escola Sert n’ha estat usuària.

Ensenyar l’espai i l’entorn (dels 9 als 99 anys). Una experiència ben diferent, i igualment innovadora, és la d’Arquitectura l’edat que siguin, amb l’objectiu de fer-los veure amb uns altres ulls. I és per això que en el seu catàleg de productes Arquitectura Reversible ofereix activitats tant per a les famílies com per als escolars i els adults, de forma lúdica i implicant els participants en la “fabricació” i el descobriment de l’arquitectura més propera.

Entre els treballs que han fet destaquen les activitats “Les arquitecturas de l’aigua”, en què durant un matí de diumenge els joves participen en un taller d’arquitectura al Museu Agbar per explicar el patrimoni, o “Empremtes BCN”, en què s’invita a descobrir Barcelona a partir de la marca que la història ha deixat en l’arquitectura de la ciutat. L’activitat de l’empresa no acaba aquí, sinó que s’estén al camp editorial, dins del qual han produït el llibre “Rendering para arquitectos” de l’editorial Parramón.

Solanellas va detallar quin és el seu model de negoci i va posar sobre la taula l’argumentari per definir-lo. A l’hora de crear l’empresa van analitzar experiències afins fetes fora d’aquí, per veure com treballen a altres països. La cohesió entre els membres Reversible. Gemma Solanellas, sòcia de l’empresa, va exposar-ne la filosofia: generar recursos per explicar l’espai i l’entorn a les persones, siguin de l’empresa la va valorar com una condició indispensable: “És important estar acompanyat però tenir objectius compartits, i ser transparent amb els altres”. El pla de màrqueting el van centrar en les institucions intermediàries, que tenen fidelitzats grups de persones, que són els destinataris finals dels seus productes. Al mateix temps, el coneixement previ d’aquestes institucions el va considerar fonamental a l’hora de presentar una proposta: cal marcar quins productes tenen, quines partides econòmiques i crear productes a mida que s’ajustin a les seves necessitats.

Un element essencial que va recalcar és la prioritat a l’hora de definir l’estructura organitzativa: “No treballar mai sols”. En aquest sentit, Arquitectura Reversible considera oportú buscar assessorament extern per a productes concrets, així com col·laboradors puntuals per a cada projecte. El fet que sigui una empresa nova, una empresa jove, li dóna una agilitat i una rapidesa de reflexos que li permet estar sempre atenta a les oportunitats del mercat.